HUBUNGAN POLA MAKAN, STATUS GIZI DAN TINGKAT KEBUGARAN

Ertha Cahyaputra

Abstract


Abstrak Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui hubungan pola makan dan status gizi dengan kebugaran jasmani siswa kelas atas SD Rejosari 3. Subjek yang digunakan adalah siswa kelas atas yang berjumlah 52 anak. Teknik analisis data menggunakan korelasi product moment dan analisis regresi berganda dengan taraf signifikan 5%. Hasil uji hipotesis pertama menunjukkan nilai r hitung sebesar 0,570 > rtabel (0,05)(51) (0,231), dapat disimpulkan ada hubungan yang signifikan antara pola makan dengan tingkat kebugaran jasmani siswa kelas atas SD Rejosari 3 Semin Gunungkidul. Hasil uji hipotesis kedua menunjukkan nilai r hitung sebesar 0,683 > rtabel (0,05)(51) (0,231), dapat disimpulkan ada hubungan antara status gizi tingkat dengan kebugaran jasmani siswa kelas atas SD Rejosari 3 Semin Gunungkidul. Uji hipotesis ketiga menunjukan nilai F hitung 32,758 > F tabel (3,19) dapat dismpulkan ada hubungan positif dan signifikan antara pola makan dan status gizi dengan tingkat kebugaran jasmani siswa kelas atas SD Rejosari 3 Semin Gunungkidul. Kata Kunci: Hubungan, Pola Makan, Status Gizi, Tingkat Kebugaran Jasmani. The Relationship System of Meal, Nutritient Status, and Vitality Level By Ertha Cahyaputra, Education of Sport Faculty, Yogyakarta State University Email: Erthacahya.putra@gmail.com Abstract This research is in order to know about the relationship system of meal, nutritient status with body vitality the Rejosari 3 elementary student of upper grade. Subject who observerd are upper grade student that the number of all about 52 students. Analysis data technique is use product moment correlation and regression doubled correlation with significant degree 5%. The result of first test hypotheses is showing r hitung value in the amount of 0,570> r tabel (0,05)(51)(0,231), the conclusion is there is a relationship that significant among meal system with body vitality level of upper grade Rejosari 3 elementary student, Semin, Gu nungkidul. The result of second test hypotheses is showing r hitung in the amount of 0,683>r tabel (0,05)(51)(0,231) the conclusion is there is a relationship among nutritient status level with body vitality level of upper grade Rejosari 3, Semin,Gunungkidul. The third test hypotheses is showing F hitung value 32,758> F tabel (3,19), the conclusion is there is a positive relationship and significant among Meal system and nutritient status with body vitality level of upper grade Rejosari 3 elementary student Semin, Gunungkidul. Keywords: Relationship, Meal System, Nutritient Status, Body Vitality Level.

Full Text:

PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.